13. feb. 2011

Ustvarjanje malo drugače

Kaj če bi vam danes opisala malo drugačno ustvarjanje? Pravzaprav moram zgodbo začeti pisati od začetka. Že nekajkrat sem v trgovini kupila crostato z borovnicami, tokrat pa sem se odločila, da jo spečem kar sama. Seveda sem pri sobotnem nakupu nekako po občutku kupila mascarpone in borovnice. To se mi je zdelo za pripravo crostate nekako v redu. Ko pa sem kasneje doma začela po internetu iskati recept, pa ga žal nisem našla. Kakršne koli recepte sem prebirala, je bila v njih navedena skuta in ne mascarpone. Hm, le kaj na jaz sedaj ustvarim s tem? Edina sladica, ki jo poznam z uporabo mascarpona je tiramisu,ki pa ga žal ne obožujem preveč. Iskala sem naprej. Na tej kulinarični strani sem zasledila, kako lahko mascarpone uporabim kot kremo v torti. Ok, bo pa torta, če ne crostata. Samo moja torta ne bo svečana, ampak samo običajna nedeljska sladica, zato ne bom takšna umetnica, kot vidim na slikah gotovih izdelkov. V originalnem receptu za biskvit je za moje pojme preveč sladkorja, pa še dvakrat je prerezan, zato sem se odločila, da uporabim svoj recept za biskvit, ki ga po navadi prerežem in premažem samo enkrat s kremo. No, pa začnimo! Najprej si pripravim vse potrebno, da slučajno česa ne pozabim uporabiti. Za biskvit torej potrebujem:
6 jajc
120 g moke
120 g sladkorja v prahu
malo pecilnega
praška
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v trd sneg. Saj veste kakšen je test za trd sneg - skledo lahko obrneš na glavo, ne da ti vsebina pade ven :-). Rumenjake in sladkor penasto zmešamo kar z mešalnikom. Nato pa z kuhalnico narahlo vmešamo sneg iz beljakov in moko s pecilnim praškom.
Maso damo v pekač in pečemo cca. 25 do 30 minut (odvisno od pečice). Jaz po navadi naredim test s pletilko. Ko jo zapičim v testo, ne sme na njej ostati nobena sled surove mase, takrat je pečeno.
Za kremo pa potrebujemo naslednje:
200 ml sladke smetane
250 g mascarpone-ja
sladkor v prahu (količina po želji)

6 listov želatine (jaz sem uporabila želatina fix)
300 g borovnic (sveže ali zamrznjene)

Želatino namočimo v mrzli vodi, jo ožamemo in raztopimo. Stepemo sladko smetano, dodamo mascarpone, stopljeno želatino (hitro jo vmešamo z mešalcem, da se ne začnejo delati grudice. Želatina naj ne bo vrela, ampak mlačna). Dodamo še sladkor v prahu po okusu in borovnice. Hitro premešamo. Prerežemo biskvit, ga namočimo s sokom (jaz imam rada zelo sočno pecivo).


Borovničev nadev namažemo na spodnji del oblata in pokrijemo še z zgornjo polovico. Za nekaj časa postavimo v hladilnik. Kot sem že na začetku napisala, je bila tole ena običajna torta po nedeljskem kosilu, zato se nisem preveč trudila z okraševanjem (pa še smetana je bila malo preveč tekoča). Lepa res ni preveč, je pa dobra!


Vmes pa je nastalo še tole kosilo (če sem že imela fotoaparat v kuhinj, sem poslikala tudi to :-)Lep preostanek nedelje vam želim! Jaz grem naprej ustvarjat, tokrat bo pripomoček v mojih rokah likalnik!




10 komentarjev:

Maja pravi ...

Uf, kaj bi men zdajle pasal en košček tistele torte!

Tanja E. pravi ...

Ma bi jo tudi jaz!! LP:)

HRANDICA pravi ...

Ni fer, da nam delaš lušte ob tako poznih večernih urah! Ti, ti! :)

Helena pravi ...

Hehe, tudi pri meni je bil včeraj mascarpone - le da v tiramisuju. Jaz pa ga imam zelo rada :)
Njami, verjamem, da je bila torta zelo okusna. Jo bom enkrat naredila. Hvala za recept!

MarikaGabez pravi ...

Oooo ... jaz bi tudi! Torto. In borovnice ... njami.

Vladuška pravi ...

Super ti je ratalo tole in mislim, da tudi z izgledom ni kaj narobe. Fajn, da si nam predstavila še malo drugačno ustvarjanje.

Mil pravi ...

Jaz pa sem manjkala takrat, ko je bog delil takšne talente, zato še bolj občudujem pridne in ustvarjalne roke, ki jim "rata" takšna umetnija. Čestitke.

BojaMoja pravi ...

:) a mi zaupaš, kako si pekla krompirček? Meni ga niti približno ne uspe tako lepo zapeči :(

Suzana pravi ...

Jaz krompir malo najprej skuham v slani vodi, potem pa ga odcedim in dam v pekač. Proti koncu pečenja, pa še malo prižgem zgornjo špiralo, da dobi barvo. To je vsa umetnost (je pa lahko tudi od pečice odvisno). Jaz še nimam ventilacijske.

BojaMoja pravi ...

Ahaaaaaa ... blanširanje ♥ ♥ ♥

hvala

Objavite komentar