18. maj 2010

Banja Luka - Sarajevo - Mostar

Ta vikend oz. podaljšan vikend, sem preživela v družbi prijateljev na izletu, omenjenem v naslovu. Prvi postanek za ogled je bila Banja Luka. Sprehodili smo se mimo cerkve Svete trojice in Banskih dvorov do trdnjave Kastel ob reki Vrbas.

Kot zanimivost nam je vodička pokazala tudi uro v središču mesta, ki ji pravijo "krivi sat". Na njej je zapisan datum in ura katastrofalnega potresa, ki se je zgodil leta 1969. Potres je imel moč okrog devete stopnje po Mercallijevi lestvici. Povzročil je ogromno škode. Pot smo nato nadaljevali proti Jajcu, kjer smo si ogledali Muzej II. zasedanja AVNOJ-a, se sprehodili do starega dela mesta, od koder je čudovit pogled na slapove reke Plive. V nadaljevanju smo obiskali mesto Travnik, in si ogledali roj. hišo Iva Andriča in Šareno džamijo.


Pravo turško kavico pa smo popili v čudoviti okolici Plave Vode v Travniku. Pozno popoldne smo prispeli v Sarajevo in se za uvod z avtobusom popeljali na hiter ogled mesta. Sledila je nastanitev v hotelu, večerja in nočni obisk Sarajeva z tramvajem. Zjutraj pa smo si še enkrat s pomočjo lokalne vodičke ogledali mesto, ki se razprostira ob bregovih reke Miljacke, kjer se stika arhitektura vzhoda in zahoda.
Sarajevo je ohranilo številna obeležja in zgradbe tako iz rimskega obdobja, srednjega veka, osmanskega obdobja kot tudi zgradbe iz t.i. avstroogrskega obdobja. Ogledali smo si tudi Gazi Husrevbegovo džamijo, se sprehodili po Baščaršiji, kjer kot nekoč, vabijo številne gostilnice na pokušino odličnih čevapčičev v tipični čevapdžinici. Prav tako ne manjka številnih stojnic z rokodelskimi izdelki.


Sledil je ogled Latinske ćuprije - Latinski most je poznan kot mesto kjer je komaj devetnajstletni srbski atentator Gavrilo Princip ustrelil Avstroogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo ženo Sofijo. Atentat nanju je povzročil začetek I. svetovne vojne.

Naslednja zanimivost je bil ogled predora Dobrinja - Butmir, ki so ga zgradili med zadnjo vojno (od 27.marca do 30.07.1992). Predor pod letališko stezo predstavlja simbol štiriletnega upora obkoljenega mesta in njegovih meščanov. V dolžino je meril 720m (danes za ogled le še 50 metrov prvotnega predora z butmirske strani, v hiši družine Kolar). Skozenj so poleg hrane in streliva prenašali tudi hudo ranjene in bolne. Predor je pripomogel k temu, da je približno 350.000 prebivalcev Sarajeva preživelo ob takšni in drugačni alternativni prehrani.



Pot nas je zanesla tudi v »zeleno srce » mesta – izvir reke Bosne na Ilidži in tamkajšnji park. Pozno popoldne smo vožnjo nadaljevali mimo Konjica in Jablanice, kjer smo se ustavili za ogled mostu iz Bitke na Neretvi. Še en dan je minil kot bi trenil in že smo prispeli v Mostar, kjer smo se namestili v motelu in odšli na večerjo v gostilno Kriva ćuprija.

Tako kot v Sarajevu, smo se tudi ta večer sami odpravili na pohajkovanje po Mostarju, zjutraj po zajtrku pa smo to opravili še enkrat v spremstvu vodičke. Ko smo se približali mostu, ki po dolgih letih obnavljanja zopet stoji na starem mestu, je vodička začela z razlago o zgodovini mostu. Povedala nam je tudi, da so fantje, ki skačejo z mostu vedno pripravljeni na turiste in so za nekaj denarja skoraj vsakič pripravljeni izvesti skok z mostu. Na naše veselje se je to zgodilo tudi ob našem obisku. Hitro smo zbrali denar in mladenič je izvedel skok. Vam rečem, ga ni denarja, da bi mi kaj takega sploh kdaj padlo na pamet. Res so pogumni!


Po ogledu Mostarja nas je pot po peljala še v Medžugorje, kjer smo si ogledali slovito romarsko cerkev. Potem pa povratek proti domu. Moram še omeniti, da bo ta teden vegetarijansko obarvan, saj sem verjetno dobila kakšen kilogram ali dva zaradi čudovito dobrih čevapov in ostalih dobrot, ki jih ponuja Bosna in Hercegovina. Žal je bil dež naš stalni spremljevalec, ampak dobra volja in izbrana družba sta dež že zdavnaj potisnila v ozadje spominov.

p.s. a bi sedaj eno takšno?

1 komentar:

Max pravi ...

During the Ottoman rule in Bosnia, Banja Luka was the seat of the Bosnian pashaluk, and the lords of the region built what is nowadays the main street of the city. The most prominent pasha who ruled between 1566 and 1574 was Ferhat-paša Sokolovic, who was not a foreigner but an ethnic Serb, an Islamic convert and a nephew of the Serbian Orthodox Patriarch Makarije Sokolovic. He is one of the main founders of what was Banjaluka's town core during the Otoman occupation. He built over 200 projects ranging from artisan and sales shops to wheat warehouses, baths and mosques. Among his more important constructions were the Ferhadija and Arnaudija mosques.During the 1990s, the city underwent considerable changes when the Bosnian war broke out. Upon the declaration of Bosnian-Herzegovinian independence and establishment of Republika Srpska, Banja Luka became the de facto center of the entity's politics. It is the administrative capital and the largest city of Republika Srpska, and the second largest city in Bosnia and Herzegovina.Banja Luka has about 300,000 inhabitants and is the largest city of the Republic of Srpska.The city lies on the Vrbas river and is well-known in the countries of the Former Yugoslavia for being full of tree-lined avenues, boulevards, gardens, and parks.City streets are lined with hundreds of cafes/bars, some with live music, others with DJ's, rock music, as well as local folk music, which are open till late every night.The natural beauties of the surrounding area guarantee the city of Banja Luka a good position in tourism. The city and surrounding area have a number of popular tourist attractions.“Summer on the Vrbas” will be completed with the City bridge jumping, racing Dajak and kayak boats, and all these activities will be accompanied by parachute jumping, rafting regatta, presentation skills diving club “Buk” and competition in sport fishing.Banja Luka also hosts many national and European championships, and in 2009 the city was host of the World Rafting Championship.When it comes to sports in Banja Luka, first to be mentioned are handball players, who hold the title of European champions in handball.Remarkable successes in sport competitions were made also by boxers, archers, chess players, parachutists, football players, cyclists, kayakers, basketball players and other athletes who gave to their city 12 medals from Olympic games (8 gold), 15 medals from world championships, 6 from European championships, 4 from Universiades, 11 from Mediterranean games and 39 from Balkan championships, one club championship of Europe (handball club Borac), winner of Central European football cup (football club Borac), as well as numerous titles of champion in former Yugoslavia in both team and individual sports. Among the most famous are the pools, thermal springs and spas in the region................http://madeinbanjaluka-rs.blogspot.com/2010/12/champions-of-europe-drazenko-ninic.html

Objavite komentar